De helende kracht van de verbeelding. 

Tekst n.a.v. Samuel B. Robson en C.G.Jung.

  Mer ver-beeldend werken, het verbeelden van wat je bezig houdt,  leg je contacten met  verschillende onderdelen van de hersenen. En  zo , al doende, werken we met ons hele lichaam . Juist  door het handelen, door te doen, worden voelen en denken samen met de intuïtie verbonden.  Zo worden de verschillende aspecten van wie je bent in een handeling samengebracht.

 Je voelt iets, je denkt iets, je doet iets. Dat is de fundamentele driehoek van het verbeelden.  Als die drie samenkomen, voelen, denken en handelen, kan er een  vierde aspect bijkomen: de intuïtie. Een innerlijk gevoel dat je weet hoe iets moet zijn. Op een schilderij staan verschillende dingen , bijvoorbeeld een huis, een kind, de hemel. Maar het is nog geen beeld, geen eenheid. Hoe verhouden die dingen zich met elkaar? Juist die verschillende onderdelen  tot een eenheid maken, daar gaat het om.  Dat maken is een proces, een proces van heelwording. Al werkend worden verbindingen gelegd, krijgen de onderdelen betekenis door  hun relatie tot het geheel.  Zo werk je aan een beeld  waarmee  je  verder kunt. Het groeit tot  een eenheid, een Gestalt .

We werken veel met polariteiten. Psychologische polariteiten zoals Mannelijk en vrouwelijk , introvert-extravert, worden samen gevoegd met  beeldende polariteiten zoals licht en donker, voorgrond-achtergrond. En polariteiten in kleur en vorm worden psychologische polariteiten. Als je leert tegenpolen met elkaar  te laten samenwerken kun je heel ver komen. Dat is de kern van het werk van Robson, een leerling van Jung. Het is een manier van denken en leven en verbeelden die je je  eigen kunt maken. 

We verbinden met "De Helende Kracht van de Verbeelding"  verschillende kunstvormen die onze verbeeldingskracht stimuleren, tot een geheel.  Muziek, verhalen, beeldende opdrachten.  En opdrachten die over je eigen leven gaan. Al doende leer je jouw beeld uitwerken. Dat proces, je eigen beeld duidelijk krijgen, dat geeft energie. Het is meer dan het eerst was, want  het geeft vorm aan jouw gedachten., je werkt aan jouw wereld.  In je eigen boek, met je plannen en je ideeën, geef je jezelf een beeld van je eigen leven en hoe je dat vorm wilt geven. Vaak gaat het daarbij niet om dingen leren, dingen toevoegen. Maar juist om dingen weglaten, keuzes maken, vereenvoudigen. Open staan voor de kansen die je geboden worden.